Главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров изпрати писмо до Инспектората

...
Главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров изпрати писмо до Инспектората
Коментари Харесай

МВР: Спецпрокуратурата отказва арести на престъпни групи

Главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров изпрати писмо до Инспектората към Висшия правосъден съвет, в което информира за затруднения в следствието на проведени незаконни групи. Причината е, че редица досъдебни производства, водени от чиновници на Групово дело „ Борба с проведената престъпност “, се забавят или стопират от Специализираната прокуратура.

В документа са визирани 25 досъдебни производства, при които има такова закъснение, като единствено пет от тях са от последните три седмици. " Въпреки основаната организация и съгласувана дата за осъществяване на профилирани полицейски интервенции за задържане на лица, документиране и секване на незаконна активност на проведени незаконни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори. Посочваните претекстове са висока натовареност на Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно предписание на административния ѝ началник и други ", написа в писмото на основния секретар.

От вътрешното министерство акцентират, че тези условия основават усложнения в следствието на проведени незаконни групи - несъразмерното закъснение на интервенции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отвод на свидетели от показания, както и изчерпване на периодите за употреба на специфични разследващи средства. Вече е реалност и неодобрение от страна на потърпевши, по чиито сигнали са формирани каузи, само че приключването им е забавено.

Наскоро вътрешният министър Бойко Рашков също се оплака от работата на профилираната прокуратура. " До сегашния миг тя не дава ход на към 25 следствия, които са почнали в службите на Министерство на вътрешните работи и те няма изгледи да приключат. Много притеснителен е фактът, че тези материали, тази активност на полицията, се отнася до ОПГ ", сподели Рашков
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР